6 Kesilapan Biasa Yang Dibuat Apabila Mohon Pembiayaan

Kesilapan adalah biasa dalam kehidupan, terutamanya apabila berurusan dengan bank dan syarikat insurans. Malangnya, ramai pemohon melakukan kesilapan biasa semasa memohon sebarang pembiayaan, sama ada skim pembiayaan untuk perumahan atau pembiayaan peribadi. Mereka menyebabkan mereka kehilangan pembiayaan yang sukar diperoleh, yang bermakna gagal mendapatkan pembiayaan untuk projek yang penting untuk mereka.

Mari tengok enam kesilapan yang biasa dilakukan orang semasa memohon skim pembiayaan kerajaan di Malaysia supaya anda tidak membuat kesilapan sama.

Tidak Membaca Terma Dan Syarat Dengan Teliti

Ramai di antara kita terbiasa hanya klik butang ‘Saya bersetuju dengan terma dan syarat’ tanpa membacanya. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk membaca dan memahaminya sambil membaca cetakan halus untuk mengelakkan terlepas pandang sebarang maklumat penting.

pembiayaan

Membaca Terma & Syarat Dengan Teliti Supaya Anda Tahu Perkara Penting Seperti Tempoh Pembiayaan Sudah Tetap

Anda juga harus memastikan bahawa anda benar-benar memahami jadual pembayaran balik dan jumlah yang akan anda bayar setiap bulan. Jika anda tidak 100% pasti tentang mana-mana bahagian kontrak, jangan takut tanya. Salah satu perkara yang paling penting untuk diperhatikan ialah sama ada terdapat sebarang penalti untuk pembayaran balik awal atau prabayar tidak mengikuti tempoh pembiayaan. Selain itu, anda perlu mengetahui dengan tepat berapa banyak anda akan dikenakan faedah dan sama ada terdapat sebarang bayaran tambahan yang terlibat dengan memohon jenis skim pembiayaan ini.

Terlupa Untuk Menetapkan Kadar Faedah Yang Dipersetujui

Ramai orang lupa untuk menetapkan kadar faedah yang dipersetujui untuk pembiayaan anda. Kalau tak, anda boleh dikenakan bayaran tambahan tersembunyi. Jika anda tidak menetapkan kadar faedah dan kadar utama meningkat, pemberi pinjaman juga akan meningkatkan kadar faedah anda. Perkara yang sama berlaku untuk penurunan dalam kadar utama: anda perlu membayar lebih untuk pembiayaan anda jika ia jatuh di bawah apa yang anda persetujui.

Apabila anda memohon skim pembiayaan untuk perniagaan kecil dan sederhana, pastikan anda bercakap dengan pakar di bank atau institusi kewangan anda tentang kadar dan yuran mereka sebelum memberi komitmen kepada jumlah atau tempoh pembiayaan tertentu. Dengan cara ini, anda akan mempunyai masa untuk melihat sekeliling dan mencari syarat terbaik yang tersedia sebelum menandatangani apa-apa.

Tidak Mengemas Kini Kewangan Anda

Proses memohon pembiayaan perniagaan bukanlah sesuatu yang mudah. Ia memerlukan banyak usaha dan masa untuk mempersiapkannya sehingga ramai orang tidak melakukannya dengan betul dan berakhir dengan kredit buruk atau tiada kredit langsung. Tidak kira apa pembiayaan yang anda mohon, anda perlu hadir dengan semua dokumen yang diperlukan dan maklumat kewangan yang dikemas kini.

Memohon Tanpa Rancangan Perniagaan Yang Teliti

Ramai orang membuat kesilapan kerana tidak mempunyai rancangan perniagaan yang teliti sebelum memohon skim pembiayaan. Ini adalah kesilapan besar kerana, tanpa rancangan perniagaan yang baik, sukar untuk meyakinkan pemberi pembiayaan bahawa anda mempunyai apa yang diperlukan untuk menjalankan perniagaan anda sendiri.

Jika syarikat anda telah wujud untuk masa lama dan anda tahu dengan tepat apa yang anda lakukan, maka anda mungkin boleh mohon tanpa rancangan perniagaan. Tetapi jika anda adalah perniagaan kecil dan ini kali pertama anda memohon pembiayaan, rancangan perniagaan akan membantu permohonan anda.

Memohon Tanpa Cagaran

Pembiayaan perniagaan tanpa sebarang cagaran pada asasnya adalah sama dengan pinjaman peribadi, kecuali ia melibatkan perniagaan. Bank akan meminta dokumen yang sama seperti pinjaman peribadi, seperti sejarah kredit dan penyata pendapatan anda. Ini kerana bank ingin melihat sama ada anda mempunyai wang yang mencukupi untuk membayar balik pinjaman.

Jika anda tidak mempunyai sebarang cagaran, institusi kewangan akan teragak-agak untuk meminjamkan wang kepada anda kerana mereka bimbang anda mungkin tidak membayarnya. Ia adalah penting untuk memahami bahawa walaupun anda mungkin mampu untuk membuat pembayaran bulanan untuk pembiayaan perniagaan anda, institusi kewangan masih memerlukan keselamatan sekiranya sesuatu berlaku dan anda tidak boleh membuat pembayaran tersebut lagi.

Tidak Semak Imbas Pelbagai Pilihan Pinjaman

Menyelidik dan membandingkan pilihan anda harus menjadi salah satu langkah pertama anda. Ramai orang membuat kesilapan dengan hanya melihat hanya satu jenis pembiayaan. Terdapat banyak skim pembiayaan berbeza yang tersedia, dan setiap satu ada kebaikan dan keburukan sendiri. Adalah penting untuk anda memahami sepenuhnya apa yang mereka perlukan sebelum membuat keputusan.

Sebagai contoh, sesetengah pemberi pembiayaan akan menawarkan kadar faedah yang lebih baik daripada yang lain. Sesetengah mungkin boleh memberikan bayaran muka yang lebih rendah atau had kredit yang lebih tinggi. Sesetengah pemberi pembiayaan mungkin memerlukan cagaran, sementara yang lain mungkin tidak. Sesetengah pemberi pembiayaan akan membenarkan pelan pembayaran balik yang fleksibel, manakala yang lain akan mempunyai tempoh pembayaran yang lebih ketat dengan penalti jika peminjam terlepas pembayaran walaupun satu hari.

Dengan meneliti pelbagai pilihan untuk pembiayaan perniagaan anda, anda boleh mencari pilihan terbaik untuk keperluan dan keadaan anda. Ini mungkin dapat menjimatkan masa, tekanan dan wang anda dalam jangka masa panjang apabila ia datang untuk meminjam wang untuk usaha perniagaan anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *